DJ-of-band-op-je-bruiloft-Een-lastige-keuze | Swinging.nl

Auteur: Martine de Boer

Gepubliceerd: 19 januari 2017

DJ of band op je bruiloft? Een lastige keuze

Het is misschien wel de meest gestelde vraag door onze klanten: ‘Een band of een DJ huren voor onze bruiloft, we vinden het moeilijk om te kiezen. ‘ Misschien ook voor jullie een lastige keuze? Als dat zo is, dan hebben we een paar tips waar op te letten en waar je over na kunt denken.

Voor wat voor soort entertainment is jullie feestlocatie het meest geschikt?

De gekozen locatie bepaalt in grote mate de keuzemogelijkheden. Zaken die een rol spelen zijn:

  1. Hoeveel geluid mag er op de feestlocatie geproduceerd worden?
    Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag waar je antwoord op moet krijgen. Een gemiddelde band produceert ongeveer 95 decibel geluid. Is er op jullie trouwlocatie minder toegestaan, dan wordt een live band lastiger. Zeker niet onmogelijk hoor, maar de keuze is beperkter. Bands zoals 3Xtra, Energy Music en Jazz and the City kunnen ook prima op 90 – 92 decibel een goed feest verzorgen.
  2. Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
    Een 4 mans band heeft ongeveer een speelruimte van 4 bij 3 meter nodig. Een 5 mans band ongeveer 5 * 3 meter, een 6 mans band ongeveer 6 * 3 meter, enzovoort. Een gemiddelde DJ show heeft minimaal 4 bij 2 meter nodig.
  3. Kan er direct vooraf aan het feest worden opgebouwd?
    Onze DJ shows kunnen al in de middag worden opgebouwd waarna de gasten binnen kunnen komen voor het diner en de borrel. Daarna arriveert de Dj en dan begint het feest. Bij een band is dat anders: de muzikanten bouwen samen met de technici zelf de apparatuur op. Dat doen ze in de 2/2,5 uur voor het optreden. Handig om te weten voor je planning.

Hoeveel budget is er beschikbaar om de live band of DJ te huren?

Een professionele bruiloft DJ show kost tussen de 700 – 1000. Een professionele 5 mans band kost ongeveer 1800 euro. Dat scheelt dus best veel geld. Bij een band heb je natuurlijk te maken met veel meer mensen. Niet alleen de muzikanten maar ook nog de technicus. Daardoor is de prijs van een coverband hoger dan van een bruiloft DJ. Hou ook rekening met de crewcateringkosten. Die zijn uiteraard hoger bij een live band dan bij een Dj.

Wat voor soort feest willen jullie?

Een live band speelt weliswaar heel veel verschillende stijlen maar dat zullen er nooit zoveel zijn als een DJ kan draaien. Een DJ is veelzijdiger, een liveband is meer interactie en zorgt er al snel voor dat alle gasten bij het feest worden betrokken.

Band of DJ is dus lastig: maar wat dan?

De allerleukste oplossing is natuurlijk allebei. Een liveband met een DJ in de pauzes en tijdens de afterparty. Het mooie is. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. De band 3Xtra bijvoorbeeld is een totaalconcept bestaande uit liveband en DJ voor nog geen 1600 euro allin. Ook de bands Action!, Pee Wee, The Charts en de Feestband zijn allemaal inclusief DJ. Bij de bands De Helden, Trots, Major Purple en Hit Me! is 1 van de muzikanten ook een DJ waardoor een DJ bijboeken voor een kleine meerprijs mogelijk is.

Een andere oplossing is om een DJ te boeken samen met een live muzikant. Bijvoorbeeld een DJ met live saxofonist, of DJ met live violiste, of DJ met live percussie. Nog leuker is het om een DJ te kiezen samen met meerdere muzikanten. Het Swinging Collective bijvoorbeeld is een super toffe combinatie van een live DJ met saxofonist, percussionist en zangeres.

 

Saxofonist Pepijn

Wat jullie ook kiezen: wij van Swinging.nl maken er altijd een onvergetelijk feest. Daar staan we voor, daar gaan we voor.

Stel je eigen bruiloftsfeest entertainment samen